közös

közös

2016. február 25., csütörtök

Süti recept

Ilyen még nem volt és ígérem nem csinálok belőle rendszert - hacsak nem kéritek - de ezt a receptet muszáj megosztanom veletek. A főzéssel nincs gondom, de bevallom, nem vagyok a cukrászok gyöngye. Attól tartok csak az alap sütik mennek, holott imádok mindenfélét.

Ezt először csináltam, nagyon egyszerű, olcsó, könnyű és nem mellesleg finom édesség. :) Mi kell ennél több? 

Megjegyzés a sütihez:  A leírt mennyiség 6 db elkészítéséhez elegendő! A díszítés opcionális, szabadon variálható. Én pl. csak áfonyát tettem rá. :)
Ha valakinek nincsenek kosárka formái nem kell megijedni, én muffin formában sütöttem. Szépen ki kell vajazni, nem fog beleragadni. ;) Ha legalább egy éjszakát pihentetitek a hűtőben, az ízek jobban összeérnek és a tészta is puhulni fog valamelyest. Tapasztalatom szerint ha van időtök két éjszakát ott hagyni, még jobb. :)
Cukor mennyisége elenyésző, bár én csak egy kanál barna cukrot használtam a dupla adaghoz mind a tészta mind pedig a krém készítése során. Csabi hiányolta is a többit. :D Gondolom ez simán helyettesíthető édesítőszerrel ha valakinek az szimpatikusabb. :)

 Túrókrémes kosárka

Hozzávalók:
A tésztához:
  • 200 g liszt
  • 100 g vaj vagy margarin
  • 1 ek kristálycukor
  • 1 db tojás
A túrókrémhez:
  • 200 g félzsíros túró
  • 2 ek tejföl
  • 2 ek kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
 A díszítéshez:
  • 2 db kisebb, keményebb körte
  • 1 tk méz
  • 150 g áfonya
  • 1 kis marék szeletelt mandula

 Elkészítés:
    1. A tésztához morzsoljuk el a lisztet és a vajat. A cukrot habosítsuk fel a tojással, adjuk a lisztes keverékhez, majd gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Közben, ha kell, adjunk hozzá egy kevés hideg vizet. Folpackba csomagolva tegyük a tésztát 30 percre a hűtőbe.

    2. Osszuk 6-felé a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és nyomkodjuk egy-egy kivajazott kosárkaformába. Az aljukat villával szurkáljuk meg. Süssük a 180 fokos sütőben 15 percig, majd ha langyosra hűltek, borítsuk ki őket a formákból.

    3. A krémhez a túrót törjük át, majd keverjük ki a tejföllel és a kétféle cukorral. Töltsük a kosárkákba, és tálalásig tegyük azokat a hűtőbe.

    4. A díszítéshez a megmosott körtéket hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Egy kevés, a mézzel ízesített vízben pároljuk addig, amíg egy picit megpuhulnak, de még megtartják formájukat. Tálaláskor díszítsük a kosárkák tetejét ezzel, az áfonyával és a mandulával.


Ok, belátom az enyémek fele olyan szépen sem sikerültek, mint az az eredeti képen látható, de nem is arra törekedtem, hogy tökéletesek legyenek. Az ízük magáért beszélt és ezt Csabi kollégái mind tanúsíthatják, mert ők kóstolták a prototípust. :)

Mikor bementek egy cukrászdába szinte elképráztatnak azok a szép sütik, amik a pultban vannak kitéve. De őszintén, hányszor csalódtatok már a megrendelt édességben? Biztos előfordult már, hogy a kívánt termék íze nem versenyezhetett a káprázatos kinézetével. 
Vagy ettetek már sütit, ami nem a legjobban sikerült és a tepsiből kellett kikanalazni, ugyanakkor az íze mesés volt? 
Én a magam kárán tanultam meg, hogy nem minden a külső.  És igen, még mindig a sütikről beszélünk. :D
Szóval lehet hogy kicsit csúnyácskák, de én büszke vagyok rájuk. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése