Ilyen még nem volt és ígérem nem csinálok belőle rendszert - hacsak nem kéritek - de ezt a receptet muszáj megosztanom veletek. A főzéssel nincs gondom, de bevallom, nem vagyok a cukrászok gyöngye. Attól tartok csak az alap sütik mennek, holott imádok mindenfélét.
Ezt először csináltam, nagyon egyszerű, olcsó, könnyű és nem mellesleg finom édesség. :) Mi kell ennél több?
Megjegyzés a sütihez: A leírt mennyiség 6 db elkészítéséhez elegendő! A díszítés opcionális, szabadon variálható. Én pl. csak áfonyát tettem rá. :)
Ha valakinek nincsenek kosárka formái nem kell megijedni, én muffin formában sütöttem. Szépen ki kell vajazni, nem fog beleragadni. ;) Ha legalább egy éjszakát pihentetitek a hűtőben, az ízek jobban összeérnek és a tészta is puhulni fog valamelyest. Tapasztalatom szerint ha van időtök két éjszakát ott hagyni, még jobb. :)
Cukor mennyisége elenyésző, bár én csak egy kanál barna cukrot használtam a dupla adaghoz mind a tészta mind pedig a krém készítése során. Csabi hiányolta is a többit. :D Gondolom ez simán helyettesíthető édesítőszerrel ha valakinek az szimpatikusabb. :)
Hozzávalók:Túrókrémes kosárka

- 200 g liszt
- 100 g vaj vagy margarin
- 1 ek kristálycukor
- 1 db tojás
- 200 g félzsíros túró
- 2 ek tejföl
- 2 ek kristálycukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 db kisebb, keményebb körte
- 1 tk méz
- 150 g áfonya
- 1 kis marék szeletelt mandula
Elkészítés:
- 1. A tésztához morzsoljuk el a lisztet és a vajat. A cukrot
habosítsuk fel a tojással, adjuk a lisztes keverékhez, majd gyors
mozdulatokkal dolgozzuk össze. Közben, ha kell, adjunk hozzá egy kevés
hideg vizet. Folpackba csomagolva tegyük a tésztát 30 percre a hűtőbe.
2. Osszuk 6-felé a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki, és nyomkodjuk egy-egy kivajazott kosárkaformába. Az aljukat villával szurkáljuk meg. Süssük a 180 fokos sütőben 15 percig, majd ha langyosra hűltek, borítsuk ki őket a formákból.
3. A krémhez a túrót törjük át, majd keverjük ki a tejföllel és a kétféle cukorral. Töltsük a kosárkákba, és tálalásig tegyük azokat a hűtőbe.
4. A díszítéshez a megmosott körtéket hámozzuk meg, vágjuk apró kockákra. Egy kevés, a mézzel ízesített vízben pároljuk addig, amíg egy picit megpuhulnak, de még megtartják formájukat. Tálaláskor díszítsük a kosárkák tetejét ezzel, az áfonyával és a mandulával.

Mikor bementek egy cukrászdába szinte
elképráztatnak azok a szép sütik, amik a pultban vannak kitéve. De
őszintén, hányszor csalódtatok már a megrendelt édességben? Biztos
előfordult már, hogy a kívánt termék íze nem versenyezhetett a
káprázatos kinézetével.
Vagy ettetek már sütit, ami nem a legjobban
sikerült és a tepsiből kellett kikanalazni, ugyanakkor az íze mesés
volt?
Én a magam kárán tanultam meg, hogy nem minden a külső. És igen, még mindig a sütikről beszélünk. :D
Szóval lehet hogy kicsit csúnyácskák, de én büszke vagyok rájuk. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése