Míg gyerek voltam mindig is azt az elméletet tartottam, hogy ami zöld, az számomra nem ehető. Nem azért, mert tilos megenni, hanem azért mert az nem emberi étkezésre szolgál. Gondoltam ezeket egye meg a kecske, én meg majd megeszem a kecskét. Elméletben legalábbis, mert én a kecskét sem ettem meg soha. De a lényeg a lényeg, hogy úgy gondoltam, a saláta egyértelműen nyúl kaja és nem emberbe való.
Ahogy öregszik az ember viszont belátja, hogy ha hébe-hóba az asztalra kerül több zöldség, mint a hagyma a pörköltben, vélhetően nem fog meghalni tőle. De én vagyok az egyetlen, akiknek a saláták olyan 'eh' ételek? Igazán se íze, se szaga, nem is laktat, jól se esik, de megeszem mert az agyam tudja, hogy egészséges. És ezért bukom én bele mindig a diétákba. Mert ahhoz a szóhoz hogy egészséges, ritkán társul nálam az, hogy finom is. Ha a salátát lehetne csoki ízben kapni, csak azt ennék.
Az agyam viszont azt mondja, felelőségteljes felnőttként ebből is kell ennünk, hogy változatosan étkezzünk. Ezért elkezdtem receptek után nézni, mivel lehetne feldobni ezt az unalmas zöldet. És találtam is párat, ami szimpatikus volt számomra és magamtól sosem jutott volna eszembe. Ez most lehet csak az én szűklátóságom, de az egyik legnyilvánvalóbb példa, hogy gyümölcsöt nem kevernék a salátába. Valahogy önmagában a szó, hogy saláta, zöldséget kíván társaságnak és nagyobbat nem is tévedhetnék! Az alma, a szőlő, a málna mind isteni finom a megfelelő zöldségekkel párosítva. Most nyugodtan nevessen az, aki ezt ősidők óta tudta, hát mindig tanul az ember újat.
Gondoltam megmutatok két receptet nektek, hátha ti is kedvet kaptok, hogy lecseréljétek az aznapi babgulyást. Hah, kit akarok álltatni, ez nálam sem történne meg.
Kezeket fel, ki az aki a recepteket pontosan követi szóról szóra? Nos, nem én. Én alapanyagoktól függően hozzáteszek, kihagyok dolgokat, módosítom a mennyiséget, tehát én szabad kezet adok magamnak. De ha követed a receptet, elméletileg a lentiek összetevői minden esetben két főt szolgálnak ki. Azonban közölném, hogy felelősséget nem vállalok a leírtakért.
1. Spenót, málna és kecskesajt saláta
- 40g apróra vágott dió
- 2 evőkanál oliva olaj
- egy fél citrom leve
- 1 evőkanál mustár
- 180g friss, zsenge spenót
- ½ lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 150g málna
- 125g puha kecskesajt
Az elkészítés önmagáért beszél, súgó a kezdőknek: az oliva olaj, citromlé és a mustár keveréke az öntet. Húskedvelők nyugodtan kiegészíthetik, ahogyan mi is tettük, de főtt tojással is kínálható.
2. Csirke, bacon és avokádó saláta
Az avokádó egy tipikus olyan dolog, amit magamtól eszembe nem jutott volna salátába rakni, pedig milyen jól illik bele.
- 4 evőkanál oliva olaj
- 2 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál citromlé
- 2 evőkanál méz
- 1 csapott evőkanál mustár
- 385g csirkemell, felkockázva
- 3 szelet bacon
- 2 érett avokádó
- 200g zsege saláta (tetszőleges)
- 250g koktél paradicsom, félbevágva
Elkészítés:
1. Egy tálban összekeverjük az olajat, balzsamecetet, citromlét, mézet és mustárt.
2. A csirkemellett felkockázzuk és sózzuk, borsozzuk. Majd az előzőleg összeállított öntetből kiveszünk két evőkanállal és ebben megforgatjuk a húst. Tíz percig állni hagyjuk, majd előremelegített sütőben készre sütjük.
3. Ez idő alatt a bacont kisütjük és hűlni hagyjuk. Majd apróbb darabokra törjük.
4. A salátát, a felszeletelt avokádót és paradicsomot tányérra halmozzuk, meglocsoljuk a maradék öntettel és ráhalmozzuk a bacont és a csirkét.
+1 Waldorf saláta
Ezt a salátát csak megemlíteném röviden, ugyanis ez volt az első salátarecept amit kipróbáltam úgy, hogy az összetevőket látva kedvet kaptam hozzá, ami nagyon nagy szó, hisz mégiscsak salátáról beszélünk.
Egyszerű, gyors és finom. Remek kombinációja a zöldség - gyümölcsnek.
Én tettem bele jégsalátát (de bármilyen keverék megfelel), almát, szőlőt, diót, paradicsomot és uborkát. Öntetnek egyszerűen majonézt vagy natúr görög joghurtot használtam. A sali kicsit kiadósabb és jól párosítható majonézbe forgatott főtt újkrumplival és főtt zöld babbal. Mi persze igényeljük ehhez is a húst, de ízlések és pofonok.
Aki eddig megvetette a salátákat annak garantálhatom, nem az emberiség kínzására találták fel őket - bár tudom ezzel van aki vitatkozna - és a megfelelő hozzávalókkal egyszer - egyszer akár még ízletes köretként is szolgálhat, persze csak mértékkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése